Ons verhaal

GROOTS Alkmaar is een initiatief van Artiance Centrum voor de Kunsten, onderdeel van ABC HUISHet idee voor GROOTS Alkmaar is ontstaan bij een aantal senioren in coronatijd:

“Als we er niet op uit kunnen gaan, dan moeten we al het moois wat Alkmaar te bieden heeft naar de mensen thuis brengen.”

Groots Alkmaar is een tv-programma over cultuur, natuur en historie voor de inwoners van de gemeente Alkmaar. Groots Alkmaar is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijkse reeks met verschillende tv-afleveringen.  Iedere eerste van de maand komt er een nieuwe aflevering uit. Ondersteund door jonge professionals maakt de redactie, bestaande uit senioren, verschillende items. Groots Alkmaar laat zien waar Alkmaar en de Alkmaarder trots op kan zijn: de historie van de stad en haar omgeving, de rijkdom van de natuur en het brede aanbod aan culturele activiteiten.

Waar we voor staan

Groots Alkmaar is meer dan een uitzending alleen. Met elke uitzending brengen we activiteiten, voorstellingen, concerten exposities en dergelijke onder de aandacht. Het idee is dat de beelden en verhalen de kijkers inspireren er op uit te gaan. Het programma biedt volop aanknopingspunten voor uitjes die je zelf kunt ondernemen en mogelijkheden om anderen te ontmoeten. Tevens organiseert Artiance Centrum voor Kunsten naar aanleiding van de uitzendingen diverse sociale- en culturele ontmoetingen.

De redactie

Jop

Jop heeft jarenlang gewerkt in het onderwijs. Hij is sinds 2006 als zzp’er actief als filmer, editor en regisseur. “Het is echt fantastisch om samen met de inspirerende, enthousiaste en bevlogen redactieleden elke maand een nieuwe aflevering van Groots Alkmaar TV te maken. Filmen op heel verschillende locaties stelt je steeds voor verrassingen. Mijn uitdaging is om elke keer weer een mooie aflevering te maken!”

Bekijk meer >>

Hugo

Hugo was ooit psycholoog en praat (en luistert!) graag. “Mijn rol als presentator is onder meer de gasten die ik interview op hun gemak stellen. Dat is dankbaar werk. Presenteren voor een zaal vol publiek dat deed ik vroeger regelmatig. Maar je verhaal doen tegen een camera die niks terugzegt, dat is wel een dingetje. Je moet de energie dan echt uit jezelf halen.”

Bekijk meer >>

Tineke

Tineke is voormalig theatermaker en woont intussen al ruim 40 jaar in Alkmaar. “Als redactielid maak ik samen met een van onze jonge filmers regelmatig korte filmpjes over afwisselende onderwerpen die mij interesseren. Daarnaast heb ik heb de speciale rol van “assistent regie”. Mij inzetten voor Groots Alkmaar TV is een beetje van m’n oude vak en ook nieuwe dingen leren!”

Bekijk meer >>

Lana

Lana kwam 2 jaar geleden uit Oekraïne en ontmoette in het voorjaar van 2022 de redactieleden. “Ik herinner me die dag als gisteren. Het ging zo snel... In de redactie combineer ik verschillende rollen van technische assistentie en het organiseren van een interview tot werken met social media. Mijn levensmotto is Samen zijn we sterker!. Ik droom ervan om een item in het Nederlands te doen."

Bekijk meer >>

Hans

"Hans doet de technische assistentie tijdens de opnames en maakt de serie ‘Op stap met Hans. ”Leuk dat je als redactielid uitgedaagd wordt om creatief mee te denken en iets speciaals te maken voor onze doelgroep. Je komt op plaatsen waar je normaal niet snel komt. We krijgen altijd spontane medewerking van degenen bij wie we op bezoek gaan. Dat is heel inspirerend.”​

Bekijk meer >>

Theo

Theo heeft zijn hele leven gewerkt in het Jenaplanonderwijs, waarbij de ontmoeting met anderen centraal staat. “Samen kom je verder! En dat klopt met mijn werk in de redactie. Met deze gedachte en mijn interesse in ons erfgoed, probeer ik een bijdrage te leveren aan Groots Alkmaar TV. Trouwens, mijn huist staat in De Rijp. Het mooiste dorp van Noord-Holland. Je zal er maar wonen!”​

Bekijk meer >>

Jane

Jane is het redactielid dat zorgt voor de rubriek 'De minuut van'. “Ik regel het contact met de mensen die in één minuut over hun passie willen vertellen of aandacht vragen voor zaken die ze belangrijk vinden. Soms film ik een item. Met het maken van Groots Alkmaar TV leer je nieuwe mensen kennen. En werken in een redactieteam spreekt me enorm aan!”​

Bekijk meer >>

Lijkt het je leuk om als vrijwilliger een bijdrage te leveren aan de redactie van Groots Alkmaar TV of de Groots Alkmaar community?